Mint minden weboldal, a budapestautoszalon.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tájékoztatásért olvassa el Adatvédelmi Tájékozatónkat.

Nyílt végű pénzügyi lízing

Tavaly számos adótörvény-módosítás került elfogadásra. Az autós piacot talán legerőteljesebben érintő változás, hogy 2012. január 1-től a „2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról” módosítása értelmében Áfa-alany (céges) ügyfeleinknek lehetőségük nyílik a személygépjárművek bérleti díjának, valamint a nyíltvégű lízing díjak tőkerészének Áfa tartalmát visszaigényelni.2012-ben a nyíltvégű lízing konstrukciót ajánljuk a céges ügyfeleink részére személygépjármű beszerzéséhez. Ez a változás azért fontos, mert a személygépjárművek a bérlet vagy nyíltvégű lízing konstrukcióban történő finanszírozása számottevő (Áfa) megtakarítást jelent a céges ügyfelek részére minden más egyéb finanszírozási megoldással szemben, sőt még a készpénzes vásárlással szemben is! A készpénzes vásárlás esetén ugyanis az Áfa nem visszaigényelhető. Éppen ezért javasoljuk, hogy készpénzzel vásárolni szándékozó céges válasszák a nyíltvégű lízing konstrukciót.

Nyíltvégű pénzügyi lízing

Áfa visszaigénylés. Az adóalany a személygépjármű lízing díjainak – beleértve az első lízingdíjat is – Áfa tartalmát abban az esetben és olyan mértékben igényelheti vissza, amely esetben, és amely mértékben az Áfa törvénynek megfelelően a gépjárművet adóköteles gazdasági tevékenységhez használja. Ezt a körülményt az adóalanynak kell útnyilvántartásával alátámasztani. A maradványérték Áfa tartalma nem visszaigényelhető. Számlázás az Ügyfél felé. A számlázás a zárt végű pénzügyi lízinghez képest speciális, mert az ilyen típusú ügyleteket az ÁFA törvényszolgáltatásnak minősíti.
 • Szerződéskötéskor: A Lízingbeadó nettó eszközérték számlát (ÁFA értéket nem tartalmaz) állít ki az Ügyfél részére.
 • Szerződés futamideje alatt: Az első, valamint a havi lízingdíj számlák kipostázásra kerülnek az adott havi tőke, kamat, valamint tőkére vetített ÁFA tartalomról.
 • Futamidő végén: Eszközérték számla a maradványérték összegével azonos összegről. Az Ügyfél választásának megfelelő személyre kerül kiállításra.

Árelőny

A nyíltvégű lízing konstrukció esetén az ügyfél számára kedvezőbb ajánlatot kalkulálhatunk. Ennek oka, hogy a Lízingbeadó továbbra is jogosult az Áfa-t visszaigényelni a beszerzéssel egyidejűleg, s az árelőny ennek az Áfának a jelenértékű kamataiból származik. Lízingtárgy nyilvántartása. A zártvégű pénzügyi lízinghez hasonlóan a lízingtárgyat a nyíltvégű lízing esetében is a Lízingbevevő tartja nyilván a könyveiben, s az értékvesztést is ő számolja el.

Tulajdonszerzés

Nyíltvégű pénzügyi lízingszerződésnek lényegi eleme, hogy a lízingbevevő a futamidő elején még nem dönti el, hogy kíván-e tulajdonjogot szerezni, vagy annak megszerzésére harmadik személyt megjelölni. Ez alapozza meg a konstrukció bérleti jellegét. A lízingdíjak megfizetésével a tulajdonjog átszállása éppen ezért nem automatikus, szemben a zártvégű pénzügyi lízinggel, a tulajdonjog megszerzéséhez az erre vonatkozó nyilatkozaton felül a maradványérték megfizetése is szükséges. A Lízingbevevő a futamidő végén a következő változatok között szabadon dönthet:
 • Kijelenti, hogy tulajdonjogot kíván szerezni és vállalja a maradványérték megfizetését.
 • Megnevezi azt a személyt, aki a maradványérték megfizetésével megszerzi a tulajdonjogot.
 • Nem kíván tulajdonjogot szerezni és harmadik személyt sem kijelölni, így az eszközt visszaszolgáltatja a Lízingbeadónak.

A 2012. január 2-től elérhető nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukció egyedi jellemzői

 • Eszköz: Kizárólag új gépjármű
 • Devizanem: HUF
 • Önerő: A megengedett minimális önerő 20 %
 • Megengedett futamidő: 12- 96 hónap
 • Meghatározott maradványértékek: 25 400 HUF (a kalkuláció során a megadott maradványértékek semmilyen irányba nem módosíthatóak):

Számítási példa

Teljes bruttó vételár: 5.000.000 Ft "Listaár"
Regisztrációs adó: 100.000 Ft Ezt az összeget mindig el kell,hogy érje az ügyfél saját része
Bruttó ár reg. adó nélkül: 4.900.000 Ft A fenti kettő különbözete
Áfa összege a vételárban: 1.041.740 Ft Ez az összeg egyezik a saját rész és az fennmaradó lízing díjak áfa részeinek összegével
Nettó ár reg. adó nélkül: 3.858.263 Ft A fenti kettő különbözete, egyben a finanszírozási kalkuláció alapja
Saját rész: 2.500.000 Ft Az összeg, melyet az ügyfél a szerződés indulásakor fizet
Ebből reg. adó: 100.000 Ft A reg. adó teljes egészében a saját részben jelenik meg
Első lízingdíj (bruttó): 2.400.000 Ft A fenti kettő különbözete
Első lízingdíj áfa: 510.240 Ft A fenti áfa tartalma – visszaigényelhető
Első lízingdíj (nettó): 1.889.760 Ft A nettó tőkerész az első lízingdíjban
Nettó finanszírozott összeg: 1.968.500 Ft A reg. adó és áfa mentes vételár ár illetve a nettó első lízingdíj különbözete – ezt finanszírozzuk
Bruttó finanszírozott összeg: 2.500.000 Ft A teljes bruttó vételár és a saját rész külön