Mint minden weboldal, a budapestautoszalon.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket.

Nyílt végű pénzügyi lízing

Tavaly számos adótörvény-módosítás került elfogadásra. Az autós piacot talán legerőteljesebben érintő változás, hogy 2012. január 1-től a „2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról” módosítása értelmében Áfa-alany (céges) ügyfeleinknek lehetőségük nyílik a személygépjárművek bérleti díjának, valamint a nyíltvégű lízing díjak tőkerészének Áfa tartalmát visszaigényelni.2012-ben a nyíltvégű lízing konstrukciót ajánljuk a céges ügyfeleink részére személygépjármű beszerzéséhez. Ez a változás azért fontos, mert a személygépjárművek a bérlet vagy nyíltvégű lízing konstrukcióban történő finanszírozása számottevő (Áfa) megtakarítást jelent a céges ügyfelek részére minden más egyéb finanszírozási megoldással szemben, sőt még a készpénzes vásárlással szemben is! A készpénzes vásárlás esetén ugyanis az Áfa nem visszaigényelhető. Éppen ezért javasoljuk, hogy készpénzzel vásárolni szándékozó céges válasszák a nyíltvégű lízing konstrukciót.

Nyíltvégű pénzügyi lízing

Áfa visszaigénylés. Az adóalany a személygépjármű lízing díjainak – beleértve az első lízingdíjat is – Áfa tartalmát abban az esetben és olyan mértékben igényelheti vissza, amely esetben, és amely mértékben az Áfa törvénynek megfelelően a gépjárművet adóköteles gazdasági tevékenységhez használja. Ezt a körülményt az adóalanynak kell útnyilvántartásával alátámasztani. A maradványérték Áfa tartalma nem visszaigényelhető. Számlázás az Ügyfél felé. A számlázás a zárt végű pénzügyi lízinghez képest speciális, mert az ilyen típusú ügyleteket az ÁFA törvényszolgáltatásnak minősíti.
 • Szerződéskötéskor: A Lízingbeadó nettó eszközérték számlát (ÁFA értéket nem tartalmaz) állít ki az Ügyfél részére.
 • Szerződés futamideje alatt: Az első, valamint a havi lízingdíj számlák kipostázásra kerülnek az adott havi tőke, kamat, valamint tőkére vetített ÁFA tartalomról.
 • Futamidő végén: Eszközérték számla a maradványérték összegével azonos összegről. Az Ügyfél választásának megfelelő személyre kerül kiállításra.

Árelőny

A nyíltvégű lízing konstrukció esetén az ügyfél számára kedvezőbb ajánlatot kalkulálhatunk. Ennek oka, hogy a Lízingbeadó továbbra is jogosult az Áfa-t visszaigényelni a beszerzéssel egyidejűleg, s az árelőny ennek az Áfának a jelenértékű kamataiból származik. Lízingtárgy nyilvántartása. A zártvégű pénzügyi lízinghez hasonlóan a lízingtárgyat a nyíltvégű lízing esetében is a Lízingbevevő tartja nyilván a könyveiben, s az értékvesztést is ő számolja el.

Tulajdonszerzés

Nyíltvégű pénzügyi lízingszerződésnek lényegi eleme, hogy a lízingbevevő a futamidő elején még nem dönti el, hogy kíván-e tulajdonjogot szerezni, vagy annak megszerzésére harmadik személyt megjelölni. Ez alapozza meg a konstrukció bérleti jellegét. A lízingdíjak megfizetésével a tulajdonjog átszállása éppen ezért nem automatikus, szemben a zártvégű pénzügyi lízinggel, a tulajdonjog megszerzéséhez az erre vonatkozó nyilatkozaton felül a maradványérték megfizetése is szükséges. A Lízingbevevő a futamidő végén a következő változatok között szabadon dönthet:
 • Kijelenti, hogy tulajdonjogot kíván szerezni és vállalja a maradványérték megfizetését.
 • Megnevezi azt a személyt, aki a maradványérték megfizetésével megszerzi a tulajdonjogot.
 • Nem kíván tulajdonjogot szerezni és harmadik személyt sem kijelölni, így az eszközt visszaszolgáltatja a Lízingbeadónak.

A 2012. január 2-től elérhető nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukció egyedi jellemzői

 • Eszköz: Kizárólag új gépjármű
 • Devizanem: HUF
 • Önerő: A megengedett minimális önerő 20 %
 • Megengedett futamidő: 12- 96 hónap
 • Meghatározott maradványértékek: 25 400 HUF (a kalkuláció során a megadott maradványértékek semmilyen irányba nem módosíthatóak):

Számítási példa

Teljes bruttó vételár: 5.000.000 Ft "Listaár"
Regisztrációs adó: 100.000 Ft Ezt az összeget mindig el kell,hogy érje az ügyfél saját része
Bruttó ár reg. adó nélkül: 4.900.000 Ft A fenti kettő különbözete
Áfa összege a vételárban: 1.041.740 Ft Ez az összeg egyezik a saját rész és az fennmaradó lízing díjak áfa részeinek összegével
Nettó ár reg. adó nélkül: 3.858.263 Ft A fenti kettő különbözete, egyben a finanszírozási kalkuláció alapja
Saját rész: 2.500.000 Ft Az összeg, melyet az ügyfél a szerződés indulásakor fizet
Ebből reg. adó: 100.000 Ft A reg. adó teljes egészében a saját részben jelenik meg
Első lízingdíj (bruttó): 2.400.000 Ft A fenti kettő különbözete
Első lízingdíj áfa: 510.240 Ft A fenti áfa tartalma – visszaigényelhető
Első lízingdíj (nettó): 1.889.760 Ft A nettó tőkerész az első lízingdíjban
Nettó finanszírozott összeg: 1.968.500 Ft A reg. adó és áfa mentes vételár ár illetve a nettó első lízingdíj különbözete – ezt finanszírozzuk
Bruttó finanszírozott összeg: 2.500.000 Ft A teljes bruttó vételár és a saját rész külön